Svårare förhandla ned räntan med banken

I dag är det vanligt att personer med bolån vill förhandla med sin bank för att få ned räntan. Men det har blivit svårare att spela ut bankerna mot varandra eftersom storbankerna i regel kräver att kunder lägger alla sina privata affärer hos samma bank.

Anna-Lena Wretman, bolånechef vid Swedbank säger att banken tackar nej till kunder som bara vill ha sitt bolån i banken.

– Om kunden inte har några andra affärer hos oss så ber vi nog kunden gå till sin bank, säger Anna-Lena Wretman.

Ni tackar alltså nej till den kunden?
– Ja.

Varför då?

– Vi vill gärna att kunden har hela sin vardagsekonomi hos oss, att kundens inkomst kommer in hos oss och att kunden använder oss vid sina betalningar om vi ska låna ut pengar. Vi tycker att det är ett stort åtagande och vi vill hitta en bra lösning för hela kunden och då är det inte bara lånet utan också hur man sköter sin övriga ekonomi, säger Anna-Lena Wretman.

Räntesänkningar den senaste tiden har inneburit att bankerna nu får in fler ansökningar om nya bolån. Och kunderna är i dag bättre informerade än tidigare om räntorna hos andra banker. Informationen finns i dag lättillgänglig på internet. Kunderna gör med andra ord det som experter i åratal predikat, försöker spela ut bankerna mot varandra och hotar med att flytta lånen.

Men storbankernas svar är att det inte går att plocka russinen ur kakan, hur bra säkerhet kunden än har.

– Jag skulle vilja säga så här, för en kund som kommer till oss med det förslaget så gäller listpriset, alltså det som finns i tidningen, säger Michael Skytt, låneproduktchef på Nordea Sverige.

Då går det inte att förhandla?

– Nej.

Att bara ha bolån hos er och ingenting annat, det är ni inte intresserade av?

– Vi är intresserade men då får kunden betala listpriset. Om vi lägger upp ett nytt lån så är kostnaden hög väldigt initialt. Det krävs att kunden stannar en viss tid för att det överhuvudtaget ska vara någon lönsamhet på lånet, säger Michael Skytt.

Framför allt är kunder med alla sina besparingar och affärer betydligt mer lönsam för en bank. Att flytta en familjs bankaffärer kan vara omständigt och frågan är om konkurrensen på bolånemarknaden därmed i praktiken satts ur spel. Men det anser inte Anna-Lena Wretman på Swedbank.

– Det är hård konkurrens, vi verkar på en konkurrensutsatt marknad så det är klart att det är tuff konkurrens, säger Anna-Lena Wretman.

Är det inte så att man gör det ganska komplicerat för kunderna, de måste flytta allting om de vill hamna i ett förhandlingsläge för bolånet?

– Det är inte riktigt min bild. Vill du ha lån hos oss så handlar det om att ha sin lön in här, använda banken för betalningar och sitt månadssparande. Det är inte särskilt svårt att ändra det, säger Anna-Lena Wretman. 

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".