Rapporten som är beställd av regeringen beskriver hur kvinnor tvingas bära slöja mot sin vilja. Foto: Simeon Ogén/Scanpix.
Rosengård:

"Bilden av extrema islamister överdrivs"

Extrema islamister får allt större inflytande i Rosengård i Malmö. Det hävdas i en ny rapport från Försvarshögskolan. Andreas Konstantinides, ordförande i stadsdelsnämnden, känner till de ultraradikala, men anser samtidigt att bilden är överdriven.

Enligt rapporten hotar rena åsiktskontrollanter framför allt kvinnor om de till exempel inte bär slöja. Men rapporten har redan kritiserats, inte minst i Rosengård.

Sammanlagt 30 personer som arbetar i Rosengård har intervjuats i undersökningen, en rapport som regeringen beställt för att få en bild av det man kallar våldsbejakande extremism och radikalisering i Sverige.

Här beskrivs ett Rosengård där ett antal ultraradikala islamister har blivit åsiktskontrollanter, och bland annat tvingat kvinnor att bära slöja mot sin vilja, där källarmoskéer vuxit fram och radikaliserats och där religiösa friskolor växer.

Andreas Konstantinides, ordförande i stadsdelsnämnden, känner till de ultraradikala, men anser samtidigt att bilden är överdriven.

– Jag har blivit kontaktad av en kvinna som berättade att de hade tvingat henne att bära slöja men det var en enstaka händelse. Hur omfattande detta är är studien för begränsad för att man ska kunna dra några slutsatser om, säger Andreas Konstantinides.

Forskaren Magnus Ranstorp försvarar undersökningen med att de intervjuades uppgifter är samstämmiga och att resultaten inte skiljer sig från andra undersökningar som gjorts, till exempel i närliggande Köpenhamn.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se
David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".