Rutiner för anonyma test saknas. Foto: Björn Larsson Ask/ Scanpix.

Vårdcentraler följer inte regler för hiv-test

Vårdcentraler låter inte den som vill testa sig för hiv vara anonym. Trots att antalet hiv-smittade ökat de senaste åren följer inte landets vårdcentraler reglerna för hiv-test. Testet ska vara gratis och kunna göras anonymt, men bara var sjätte vårdcentral följer reglerna.

Hiv är klassad som en allmänfarlig sjukdom, enligt smittskyddslagen. Det ligger därmed i samhällets intresse att så snabbt som möjligt upptäcka nysmittade för att kunna göra en smittspårning.

Den som har en misstanke om att vara smittad är skyldig att uppsöka vården och man har rätt att omgående få träffa en läkare.

Men när P1:s program Generation Z tillsammans med Sveriges Radios lokala kanaler runt om i landet ringde runt till sammanlagt 74 vårdcentraler var det bara 12 av dem som hade rutiner för att göra anonyma test.

Anders Tegnell är chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

– Vårdcentralerna och landstingen ska ta fram rutiner för att det ska fungera. Öppningen finns både i smittskyddslagen och i den nya patientdatalagen för att det ska gå att vara anonym i sitt möte med vården. Det finns olika metoder med reservnummer och annat. Det finns en skyldighet att ta fram rutiner för att det ska fungera, säger Anders Tegnell.

Förutom att testet ska kunna göras anonymt ska det också vara gratis men bara en tredjedel av de vårdcentraler vi ringde, 35 procent, svarade att det inte skulle kosta något att få göra ett test.

Vårdcentralerna är alltså skyldiga att ta emot den som vill göra ett hiv-test. Men på en majoritet av vårdcentralerna var vi inte välkomna utan hänvisades vidare till närmsta ungdomsmottagning eller infektionsklinik.

– I början så låg rätt mycket av den här testningen centraliserat inom många landsting. Nu har man sagt att man ska flytta ut det här till vårdcentralerna och man ska inte behöva gå till en infektionsklinik för att bli testad. Uppenbarligen finns det ett arbete för vårdcentralerna att bli bättre på det, säger Anders Tegnell.

Hör mer om hiv i programmet ”Generation Z” på söndag 1/2 klockan ett i P1.

Ylva Bogegård med hjälp av SR:s reporternätverk.
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".