Mäklaren Ellinor Persson och spekulanten Gunilla Lindberg under en lägenhetsvisning i Huskvarna. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Låga räntor gör att fler vill köpa bostad

Bostadsmarknaden tycks ha vaknat till liv igen och intresset bland köparna ökar. Orsaken är framför allt räntorna som nästan halverats sedan i höstas. Det hävdar nu både mäklare och banker. Ekot följde med på en visning i Huskvarna.

Mäklaren Ellinor Persson visar runt i den stilfulla våningen i ett trähus från 1900-talets början i centrala Huskvarna. Kakelugnar, rymliga sovrum och en balkong på baksidan. Efter den kraftiga nedgången för marknaden sent i höstas så har intresset för att köpa nytt satt fart på allvar igen, menar hon.

– Jag känner att optimismen har vänt bland köparna och att det är fler spekulanter på marknaden. Vi tror att det dels har att göra med den låga räntan men också att allmännyttan har höjt sina hyror, då kommer de privata hyresvärdarna efter och det gör att intresset för att äga sitt eget boende ökar, säger Ellinor Persson.

Hur har du märkt av det här på visningarna?

– Antalet spekulanter är mycket större och det är lättare att få till avslut. Visningarna som var föregående helg, så mycket spekulanter har jag inte haft sedan i september, oktober förra året. Det är en stor skillnad, säger Ellinor Persson.

På liknande sätt svarar de flesta mäklare när Ekot ringer runt. Marknaden fick en knäck när finanskrisen slog till, men efter den första chocken har nu köparna på allvar börjat återvända. Även bankerna märker av ett ökat intresse för att låna. Michael Skytt är låneproduktchef på Nordea.

– Det var väldigt, väldigt lågt här under slutet på december men som vi ser nu har det ökat. Det är nästan tillbaka på normalnivå, säger Michael Skytt.

Vad beror det på?

– En gissning är naturligtvis de låga räntorna som gör att folk vågar titta på bostäder igen. Jag tror också att de som arbetar har fått lite bättre ekonomi. Sedan drabbas naturligtvis enskilda orter av alla varsel vilket är väldigt tråkigt, säger Michael Skytt.

Tillbaka till visningen i Huskvarna där spekulanten Gunilla Lindberg går runt i sekelskiftslägenheten, ganska nöjd med det hon ser.

– Jag tycker om gammeldags lägenheter och den här är ju det så den är jätteintressant för oss, säger Gunilla Lindberg.

Hur stor betydelse har det nu att det ser ut som det gör med räntor och att priserna har legat stilla?

– Ja, vi ska ju flytta en lång sträcka så vi har ju inget att välja på. Vi hade varit tvungna att skaffa någon typ av bostad i alla fall men det är klart att det är lite lättare. Det var ingen rolig situation det här med budgivning på allt och allting blev fruktansvärt dyrt. Jag tror att det är lite mer köparens marknad nu, säger Gunilla Lindberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se
Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".