De ledande demokraterna i representanthuset är nöjda med omröstningen. Foto: Susan Walsh/Scanpix.
USA

Demokraterna sa ja till stimulanspaket

I USA röstade den ena av kongressens två kammare, representanthuset, natten till torsdag ja till det ekonomiska stimulanspaket som president Barack Obama föreslagit. Men förslaget fick inte uppbackning från republikanerna, trots Obamas vädjanden om brett politiskt stöd.

Barack Obama vann den första ronden i kongressen. Representanthuset röstade ja till stimulanspaketet med röstsiffrorna 244 mot 188.

Men president Obama fick inte med sig en enda republikan på förslaget.

Samtliga republikaner röstade nej, detta trots att Obama uppmanat till bred politisk uppslutning för att göra överenskommelsen så hållbar som möjligt.

Stimulanspaketet värt 825 miljarder dollar innehåller både skattesänkningar och satsningar på statliga jobb och investeringar för att få fart på den stillastående amerikanska ekonomin.

Men paketet är för dyrt, tycker republikanerna, och innehåller för många detaljförslag som inte hör hemma i ett ekonomiskt stimulanspaket, som till exempel bidrag till klimatforskning.

– Forskning om global uppvärmning, det hjälper inte USA:s ekonomi, tyckte konservativa kommentatorn Bill O’Reilly i Fox News.

Men trots motståndet från republikanerna, så har Obama nu vunnit en delseger i kongressen. Nu väntar nästa steg, när senaten ska rösta om förslaget.

Enligt Vita huset räknar man med att stimulanspaketet ska godkännas av den demokratiskt dominerade senaten i mitten av februari.

Ginna Lindberg Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".