Många ursprungsbefolkningar deltar i mötet. Foto: Andre Penner/Scanpix.

Alternativt världsmöte pågår i Amazonas

I den braslianska staden Belém i Amazonas-djungeln, pågår sedan ett par dagar den nionde upplagan av World Social Forum, motpolen till World Economic Forum i Davos.

Rob Sanford, en kväkare från USA, beskriver World Social Forum som ett jättelikt, till synes helt oorganiserat evenemang, men med en underström av bubblande glädje som strömmar ur alla de möten som uppstår.

Det var 2001 som World Social Forum började, som en reaktion på Davosmötet.

Det var brasilianare som tog initiativet. Och det var i den brasilianska staden Porto Alegre som de tre första mötena hölls.

Initiativtagarna hade räknat med några tusen deltagare, men det kom 100 000-tals. Aktivister från de mest skiftande alternativrörelser från hela världen.

På mötet i Belém i år, beräknas 120 000 människor från 150 länder delta i 2 600 olika aktiviteter.

Och aldrig tidigare har det deltagit så många representanter för olika ursprungsbefolkningar, både från Latinamerika och från övriga världen.

Ett fritt, öppet universitet där alla röster får plats, var den ursprungliga målsättningen. Och den gäller fortfarande.

En annan ambition var att stå fri från alla partier och regeringar, både politiskt och ekonomiskt.

Men det är en ambition som inte längre är lika självklar. Inte sedan 2006 års möte, som hölls i Venezuela, i praktiken både finansierades och organiserades av Hugo Chávez.

På mötet i år i Belém kommer flera latinamerikanska presidenter att delta.  Många är rädda för att den breda, heterogena rörelsen som forumet strävar efter att vara, ska tvingas in i kortsiktiga politiska ställningstaganden för den ene eller andre presidenten.

Det finns på årets möte också en uttalad ambition att World Social Forum förvandlas till en mer beslutsamt aktionsinriktad politisk rörelse med ett enhetligt program.

För många är det ett stort steg framåt, för andra snarare en slags harakiri.

Lars Palmgren, Santiago
  lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".