Rolf Eriksen, vd för Hennes&Mauritz Foto: Mats Andersson/Scanpix.

H&M öppnar 225 nya butiker under 2009

Uppdaterad 15:45
Klädjätten H&M gör en vinst på 7,1 miljarder kronor för bolagets fjärde kvartal. Det är nästan en miljard mer än samma period året innan. För helåret blev det en vinst på över 21 miljarder kronor och bolaget sålde för över 100 miljarder kronor i sina butiker.

H&M:s vd Rolf Eriksen är nöjd med resultatet med tanke på läget i världsekonomin:

– Vi kommer med en stark rapport och är nöjda med försäljningen.

H&M säger nu att de ska dra nytta av lågkonjunkturen, både vad gäller att hitta bra butikslägen men också att kunna pressa leverantörernas priser ytterligare.

För när mycket annat är nattsvart ser klädjätten möjligheter  både vad gäller möjligheten att förhandla sig till bättre kontrakt med leverantörer och hitta bra butikslägen. 225 nya butiker ska öppnas i år, de flesta av dem i Europa och USA,  men i mars tas steget i i Ryssland med två butiker i Moskva. Och för att klara detta ska 6 000 - 7 000 nya medarbetare rekryteras världen över.

Finansiellt är bolaget starkt. H&M har inga banklån och expansionen finansieras med dom pengar som man tjänar.  Men en tuffare ekonomi borde ju innebära några svårigheter också för H&M.

– Vi har respekt för lågkonjunkturen men det är också möjlighjeter i lågkonjunkturen. Om vi är kreativa kan vi skapa en bra position för framtiden, bland annat genom att skaffa bra butikslägen.

Men vilka svårigheter innebär det för er?

– H&M är självfinansieransde. Om vi skulle ut på lånemarknaden hade det varit svårt. Vi måste tackla våra konkurrenter om de verkligen går ut med reapriser men vi har styrkan att göra det.

Just försäljningen under december månad tog stryk hos H&M av att konkurrenterna reade och sänkte priserna tidigt och mycket. Försäljningen i jämförbara butiker minskade med så mycket som sju procent.

H&M är idag störst bolag på Stockholmsbörsen mätt i börsvärde och klädjättens aktieägare får nu 15,50 per aktie i utdelning. Närmare tretton miljarder kronor delas ut och det har H&M råd med enligt vd Rolf Eriksen.

– När man är finansiellt stark som H&M är det viktigaste att ta vara på vår etablering. Den här utdelningen kan vi hantera 2009, säger Rolf Eriksen.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".