Annika Linde

Nu ska smittkällorna utomlands spåras

Nu ska det kartläggas var det är störst risk för svenska turister att drabbas av svår magsjuka. Det ökande resandet på senare år har lett till att fler blivit sjuka på semestern och därför ska nu Smittskyddsinstitutet i samarbete med resebranschen spåra smittkällorna.

– Om 100000 reser och 100 är smittade på ett ställe och om 5000 reser till ett annat ställe och 100 är smittade så är det en väldig skillnad när det gäller risk och det är det egentligen som människor vill veta, säger Annika Linde som är statsepidemolog på Smittskyddsinstitutet.

– Hur stor är risken om vi åker till det här stället? Var någonstans måste jag vara extra försiktig. Därför att förhållandevis många smittas, säger Annika Linde.

Under förra året ökade antalet personer som smittades av en mag- eller tarmsjukdom utomlands. Det finns ingen samlad statistik, men ett exempel är campylobacter. För tio år sedan hade 48 procent smittats utomlands, förra året var det 68 procent.

En anledning till ökningen av antalet smittade utomlands är att allt fler reser och att de reser till mer exotiska länder, och kanske bor under enkla förhållanden. Thailand, Grekland och Tunisien är några exempel på länder där många smittas, skriver Svenska Dagbladet.

Smittskyddsinstitutet i samarbete med resebranchen går nu igenom statistik från de senaste fem åren för att se lite mer exakt var risken för smitta är stor och anledningen till ökningen. Och förhoppningen är att kartläggningen ska vara till hjälp när svenskarna gör semesterplaner.

– Om det är ett ställe där 50 procent  insjuknar i mag- och tarmsjukdomar då är det ju väldigt viktigt att man är oerhört noggrann med att följa råd när det gäller hur man undviker smitta. Medan man till exempel på ett ställe, där det är en på 10000 resenärer som fått salmonella, faktiskt kanske kan leva lite mer svenskt inom citationstecken, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista