Minoriteter positiva till regeringsförslag

Regeringen vill stärka rättigheterna för Sveriges fem nationella minoriteter. En helt ny lagstiftning ska tydliggöra minoriteternas rättigheter och den ska gälla i hela landet. Samtidigt får fler kommuner ett särskilt ansvar för någon eller några minoritetsgrupper och blir så kallade förvaltningsområden. De första reaktionerna på förslagen är positiva.

– Jag måste säga att det var överraskande bra, säger Esko Melakari är ordförande för Sverigefinländarnas delegation.

– När man gör propositioner och så är det kompromisser men här tycker jag att departementet verkligen har lyssnat på oss.

Sverigefinländarna är särskilt nöjda med att antalet finskspråkiga förvaltningskommuner blir många fler. Från dagens fem kommuner till 18. I de kommunerna måste all samhällsservice kunna ges på finska och det ska gå att få finsktalande förskola och äldreomsorg, tillexempel.

Även samiskan får utvidgade förvaltningsområden och det här är den kostsammaste delen i regeringens förslag. Av 70 nya miljoner satsas 50 miljoner på bidrag till de här kommunerna.

Samer, romer, sverigefinnar, tornedalingar och judar är de fem svenska nationella minoriteterna och regeringens presenterade alltså på torsdagen en rad förslag för att stärka deras ställning. Bland annat en helt ny lagstiftning. Integrationsminister Nyamko Sabuni vill att vi ska börja se de svenska minoriteterna på ett nytt sätt.

– Om vi kan se de nationella minoriteternas kulturer och språk som en del av det svenska kulturarvet, där har vi varit väldigt dåliga. Nationella minoriteter har en särställning som inte kan jämställas med etniska minoriteter, det är det budskap jag vill skicka till kommunerna runtom i landet, säger integrationsminister Nyamko Sabuni.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista