Maten är slut för sju miljoner människor i Zimbabwe som nu beror av välgörenhet. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix.

Hungersnöden allt svårare i Zimbabwe

I Zimbabwe är det nu mer än hälften av landets befolkning som går hungriga och behöver nödhjälp. Det är en ökning med 35 procent, jämfört med tidigare beräkningar, gjorda av FN:s matprogram WFP. 

Enligt FN-organet World Food Program är det sju miljoner av landets omkring tolv miljoner människor som kommer att behöva nödhjälp fram till nästa skörd i april. Men redan nu måste ransonerna av spannmål halveras för att räcka till alla hungriga.

Maten tar slut också för att regeringen inte har importerat så mycket mat som de skulle ha gjort. Alla regioner i landet såväl på landsbygden som i städerna, är drabbade av hungerkrisen nu.

Samtidigt har koleran skördat 3 000 dödsoffer i det värsta utbrottet i Zimbabwe på 15 år.

Grunden till krisen kan sökas i landets jordreform som ledde till en kollaps av det kommersiella jordbruket och de senaste åren har skördarna slagit fel och blivit allt mindre.

En misskött ekonomi, har lett till en hyperinflation av en storlek som inte längre går att mäta.

Därför väntas drastiska åtgärder i den nya årliga budget som ska presenteras idag.

Att den politiska krisen ännu inte är löst har förvärrat situationen. Imorgon väntas oppositionen besluta om de går med på att bilda en samlingsregering på de villkor som regionala ledare rekommenderade på ett toppmöte om krisen i måndags.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista