En israelisk attack på torsdagen resulterade i flera skadade skolbarn. Foto: Eyad Baba/Scanpix

Nya stridigheter blossar upp i Gaza

Vapenvilan efter Gazakriget är fortfarande mycket bräcklig. Hamas skjuter åter raketer mot Israel och israelerna utför flyganfall mot södra Gaza. Den här situationen utnyttjas nu i den pågående valkampanjen i Israel.

Det är parlamentsval i Israel om knappt två veckor. Den främste utmanaren till den sittande center-vänsterregeringen, det konservativa Likudpariets ledare Benjamin Netanyahu, sa i en radiointervju i dag att regeringen inte lyckades med kriget i Gaza.

Han pekade bland annat på att efter vapenvilan har en israelisk soldat dödats. Dessutom har Hamas raketbeskjutning mot israeliska mål åter tagit fart. I dag landade två raketer i närheten av staden Sderot, men utan att skada någon. Och Israel svarar med nya flyganfall mot mål i Gaza.

En ny regering har ingen annan möjlighet än att slutföra jobbet och se till att terrorbaserna i Israels närhet försvinner, sa Netanyahu.

I ett försök att döda en av de militanta palestinier, som israelerna anser ligger bakom bomben som dödade en israelisk soldat i tisdags, genomfördes en flygattack på torsdagen där åtminstone sju skolbarn skadades.

Israel har också gjort nya försök att med flygbombning förstöra de tunnlar som går under gränsen till Egypten och som används för att smuggla varor och vapen till Gaza.

All normal varutransport in och ut ur Gaza ligger nere. Också nödvändiga hjälpinsatser bromsas av israelerna. Ungefär 40 procent av de 1,5 miljonerna Gazaborna saknar el, hälften av dem skulle snabbt få strömmen tillbaka genom enkla hjälpinsatser från svensk sida berättar konsul Rolf Carlman på generalkonsulatet i Jerusalem.

– När man ser situationen, ser de stora behoven. Vet att givarsamfundet har tagit fram de finansiella resurserna som behövs. Vet att det finns lager runt om som är fyllda med varor som ska in och vet att de inte kommer fram, det är naturligtvist mycket frustrerande, säger Rolf Carlman.      

Samtidigt kommer signaler om att Hamas kan vara villigt till någon slags uppgörelse med Israel. Enligt tidningen Jerusalem Post har en av dom mer moderata i Hamasledningen, Ghazi Hamad i en intervju sagt att man inte är intresserad av utmana omvärlden genom trappa upp konflikten i Gaza.

Istället vill han ha en långvarig vapenvila och en slutlig uppgörelse där Israel drar sig tillbaka till 1967 års gränser, alltså de som gällde innan erövringen av Östra Jerusalem och Golanhöjderna och ockupationen av Västbanken och Gaza.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista