Bush får nej till pengar som han lovat Afrika

USA:s president George Bush lovade att USA ska satsa mer på bistånd och pengar till att bekämpa aids när han reste runt i fem afrikanska länder tidigare i veckan. Men den amerikanska kongressen har sagt nej till de pengar som presidenten redan har utlovat.
Nu är president Bush hemma i USA igen. Under fem dagar har han rest runt i Afrika och klappat söta barn på huvudet och utlovat USA:s stöd och hjälp till de afrikanska länderna. För det här var ju en goodwillturné, där president Bush skulle visa att han också kan bedriva utrikespolitik utan kryssningsmissiler. Ingen grogrund för terrorism Han har talat om att han nu vill rycka upp Afrika så att inte fattigdom ska bli en grogrund för terrorister som hatar USA. För att hjälpa till har han lovat mer pengar till bistånd och till att bekämpa aids. Bara aids-hjälpen ska få kosta 15 miljarder dollar, ungefär 120 miljarder kronor lovade presidenten och publiken applåderade. Kongressen säger nej Det är bara det att han inte riktigt har de där pengarna ännu. Kongressen hemma i Washington har nämligen satt sig på tvären och har inte sagt ja till att utöka budgeten för bistånd till Afrika. Här biter sig president Bush själv i svansen. Det är nämligen han själv som brukar härja med kongressen om att den inte får ta några beslut som kostar pengar, försvarsbudgeten undantaget. Men nu är det alltså fler som vill börja vända på slantarna. Med verksamheter pågående i Irak, i Kosovo och i Afghanistan och snart kanske ännu ett äventyr i Liberia kanske president Bush först borde ägna de allt fler arbetslösa här i USA en tanke innan resten av världen får kosta ännu mer, även om det är i ett vällovligt syfte
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista