Strejkande arbetare i Marseille. Foto: Claude Paris/Scanpix.

Landsomfattande proteststrejk i Frankrike

Frankrike lamslogs på torsdagen av en landsomfattande strejk där över en miljon beräknas ha deltagit. Anställda i både den offentliga och privata sektorn strejkar och även arbetslösa, studenter och pensionärer gick med demonstrationstågen.

En av demonstranterna var Jean-Michel Servent som arbetar för det statliga elbolaget EDF.

– I slutet av månaden har vi inte tillräckligt med pengar kvar för ta väl hand om barnen och äta ordentligt. Sedan vi införde euron har basprodukter blivit allt dyrare. Mjölken har till exempel blivit 184 procent dyrare, säger Jean-Michel Servent och han tillägger att lönerna inte hänger inte med i prisökningstakten.

Frankrikes åtta fackföreningar gjorde i dag gemensam sak och kallade till storstrejk. Fackföreningsföreträdarna pekar ut den globala finanskrisen som ett hot mot både löntagare, arbetslösa och pensionärer. Hundratusentals fransmän demonstrerade mot bland annat uppsägningar, otrygga anställningar, försämrade arbetsvillkor och minskad köpkraft.

Både statsförvaltningen och den privata sektorn berördes av strejken som kan vara den största på 20 år. Lärare protesterade mot nedskärningar och uppsägningar. Sjukvårdspersonal gick i strejk för att visa missnöje över brist på personal och låga löner. Anställda i bilindustrin protesterade uppsägningar och varsel.

– Folk sägs upp och blir arbetslösa trots att det går bra för General Motors här, säger Turan Aidar, som jobbar för bilföretaget General Motors i Strasbourg.

Med i demonstrationstågen fanns också anställda inom transportsektorn, textilindustrin, banktjänstemän, postanställda, barnskötare, domare och advokater. Dessutom strejkade både radio och tv-journalister för ett fritt och oberoende public service och mot personalnedskärningar.

Anja Sahlberg, Strasbourg
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista