Dystra siffror för flera branscher

Flera tunga kvartalsrapporter presenterades på torsdagen. En av dem var kullagertillverkaren SKF där vinsten sjönk och där vd:n Tom Johnston spår att det blir ännu värre den närmaste framtiden. Och fallet märkts på i stort sätt alla marknader och områden, säger han.

– Jag tror att det är svårt hur länge det kommer att hålla i sig, men det är klart att vi just nu har en djup nedgång i affärerna, och det är inte bara i en enskild bransch eller en region utan det gäller globalt, säger Tom Johnston.

För SKF blev 2008 som helhet ett ganska bra år, men i slutet av året vände det ned och det snabbt. Fjärde kvartalets vinst krympte till 1,1 miljard kronor, mot 1,7 miljard kronor året innan.

Och på en presskonferens på torsdagseftermiddagen sa Tom Johnston att fallet ser ut att bli ännu brantare det första kvartalet i år. Framför allt är det fordonsindustrins problem som slår hårt mot SKF.

Men fordonsindustrin står bara för 18 procent av SKF:s försäljning, kunder inom energiområdet, järnväg och flyg går det trots allt bra säger, säger Tom Johnston.

En annan tungviktare som på torsdagen presenterade sina siffror var bilsäkerhetsföretaget Autoliv, i ännu högre grad än SKF beroende av den problemtyngda fordonsindustrin. Resultatet för det fjärde kvartalet blev en förlust på 47 miljoner dollar, ungefär 375 miljoner kronor.

Tungt är det också för skogsindustrikoncernen SCA, där vinsten mer än halverades till 1,1 miljarder kronor före skatt. 

Det var helt enkelt svårt att hitta de riktigt goda nyheterna på torsdagen. SKF:s vd Tom Johnston är för sin del inställd på att det blir en kall vinter.

– Det kommer att bli tutt SKF det här året och vi kommer att få en kall vinter, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se