Hungriga och fattiga har ingen röst, säger Joachim von Braun. Foto: Ariana Cubillos/Scanpix

Världens matkris värre än på länge

Medan den rika delen av världen är upptagen av finanskrisen fortsätter matkrisen i den fattiga delen av världen. Antalet människor som inte kan äta sig mätta ökar, och det är mycket oroande, säger Joachim von Braun, chef för livsmedelsinstitutet IFPRI i Washington.

– Världsmatkrisen håller i sig, fler människor går hungriga i dag än de senaste 15 åren och det är en anledning till oro, säger Joachim von Braun.

Hungriga och fattiga har ingen röst, säger Joachim von Braun, det är en av förklaringarna till varför ett av de stora ämnena för ett år sedan, matkrisen, nu har kommit i skymundan trots att antalet hungriga människor ökar, enligt FN:s senaste siffror.

De skyhöga matpriserna har sjunkit från toppnivåerna förra året. Men på von Brauns livsmedelsinstitut räknar man med att priserna kommer att gå upp igen, eftersom produktionen inom jordbruket helt enkelt inte räcker till.

– Det här kommer att leda till en värre matkris och en riskabel säkerhetssituation, säger Joachim von Braun.

Och eftersom en ny våg av matprisökningar skulle komma i en redan svår ekonomisk nedgång i världen, med hög arbetslöshet, riskerar nästa matkris att bli ännu värre, befarar Joachim von Braun.

De arbetslösa i världens fattigaste storstäder och de fattigaste småjordbrukarna som inte kan försörja sig själva kommer att vara de värst utsatta, tror han. Ändå är han just nu försiktigt optimistisk om utvecklingen, på lång sikt.

De senaste årens höga matpriser följdes av gatuprotester i en rad länder som tvingade politikerna där att lyssna. Och i den rika delen av världen har beslutsfattare inom Världsbanken, EU, biståndsorganisationer och nu senast den nya amerikanska administrationen faktiskt fått upp ögonen för att det behövs en stor satsning på jordbruket, själva basen i utvecklingsländernas ekonomier.

Att det verkligen skulle hjälpa världens fattiga länder är ekonomiska basfakta som har förbisetts i alltför många år, menar von Braun.

– Om jordbruket växer, växer resten av ekonomin, säger han.

Men ännu satsas inte tillräckligt med pengar på jordbruket, anser von Braun. Ett krispaket med finansiering för världens småbrukare skulle behövas, vi kan inte bara bry oss om att rädda världens storbanker, säger han Braun.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista