Svenskar hivtestar sig i Danmark

Hårda smittskyddsregler för hivsjuka i Sverige gör att en del svenskar som vill testa sig för sjukdomen gör det utanför svensk sjukvård. Bland annat beger sig flera personer som vill veta om de är smittade till grannlandet Danmark.

– Hur stort antal svenskar som åker till Danmark och testar sig har vi ingen aning om, det kan vi bara spekulera i. Men, vi vet att det är svenskar som åker till Danmark. För då vet de om de har sjukdomen, men de kan leva som vanligt utan smittskyddslagen, säger ordförande vid patientorganisationen Hiv-Sverige, Inger Forsgren.

Exakt hur många svenskar som väljer att hivtesta sig i Danmark är svårt att veta. På landets största hivklinik i Hvidovre rör det sig om max ett tjugotal årligen, enligt Jens Ole Nielsen, chef på kliniken.

Men besöken tyder på att den svenska smittskyddslagstiftningen är för hård i Sverige säger han, och att det är anonymiteten som lockar.

– En av grunderna är möjligheten till total anonymitet och en personlig upplysning, säger Jens Ole Nielsen.

Enligt svensk smittskyddslagstiftning har en person som testar sig för hiv i Sverige rätt att vara anonym, men denna rätt upphör om testet visar sig vara positivt. Då en rad förhållningsregler börjar gälla. Bland annat är det brottsligt för den som vet om sin hivsjukdom att medvetet eller genom vårdslöshet riskera att smitta någon annan. Ett brott som är liktydigt grov misshandel och kan ge fängelse.

Och det här är en anledning till att människor testar sig utan svenska myndigheters vetskap, antingen utomlands som i Danmark eller med enklare hivtest-kit som går att beställa via internet. Eller helt avstår från att testa sig, säger Ragnar Norrby, generaldirektör vid Smittskyddsinstitutet.

– Om du inte vet om att du har smitta, så går det ju inte bevisa att du trott att du har smitta, säger Ragnar Norrby.

Men ingen undgår egentligen svensk lag bara för att testet sker anonymt i till exempel Danmark, säger Anders Tegnell, som är chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

– Formellt sett så spelar det ingen större roll. För formellt sett så är det precis samma krav som står på dig som person som det gör om du är testad i Sverige, säger Anders Tegnell.

I Danmark där det inte råder samma informationsplikt för den som är hivsmittad har man nyligen märkt en tydlig trend, där allt fler danskar väljer att inte testa sig anonymt. På hivkliniken i Hvidovre har det bara de senaste två åren gått från 10, 15 procent anonyma till 2 procent numera.

Sjukdomen hiv och aids betraktas mer och mer som en sjukdom som alla andra, säger klinikchefen Jens Ole Nielsen.

– Hiv och aids är mer betraktat som en allmän sjukdom nu än tidigare. Och tendensen går i den riktningen att det är en sjukdom som alla andra, säger Jens Ole Nielsen.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista