Strokepatienter får ofta fel rehabvård

Rehabiliteringen för strokepatienter i Sverige följer inte de senaste vetenskapliga rönen. I stället för snabb och intensiv träning blir många helt utan insatser av sjukgymnastik eller talträning. Nu gör Socialstyrelsen en ny version av behandlingsriktlinjerna.

En viktig punkt i de nya behandlingsriktlinjerna är att rehabinsatserna ska starta omgående. Så blev det inte för konstnären Stig Olson som fick stroke för fyra år sedan. Hans fru Yana Rapp Olson berättar hur det var.

– Vi var ute och åkte, sedan när vi kom hem bar han sig märkligt åt. Han tog av sig skorna på gräsmattan, sedan slängde sig han på bädden och sedan gick det inte att få kontakt med honom, säger hon.

På universitetssjukhuset i Örebro fick Stig Olson all tänkbar medicinsk akutbehandling, men sedan blev det inte så mycket mer. Lite talträning och musikterapi.

– Det var den hjälpen vi fick, det är ju så begränsade möjligheter nu på sådant här, säger Yana Rapp Olson.

Många strokepatienter får liksom Stig Olson i brist på vårdens rehabinsatser i stället lita till sin egen och sina anhörigas kraft för att komma vidare och återfå sina förmågor. Det vet undersköterskan Anette Steinås på Broängens äldreboende i Kristinehamn där Stig Olson nu bor.

– Alltihop hänger ju mycket på vårdtagaren, men jag tror att med Stig är det ju så att han vill komma tillbaka till ett drägligt liv, säger hon.

Men det går inte lika bra för alla de 30 000 som drabbas av stroke varje år i Sverige. I de nya riktlinjerna för strokebehandling poängterar Socialstyrelsen att även om det akuta medicinska omhändertagandet är bra, så brister det i eftervård och rehabilitering.

– Det finns stora variationer över landet i hur pass patienterna har tillgång till rehabilitering och hur pass nöjda de är, säger Kjell Asplund, ordförande för kvalitetsregistret Riksstroke.

Stig Olson som var vänsterhänt innan skadan, har nu med personalens hjälp tränat upp sin högra hand och tecknar och målar igen, och det glittrar i ögonen när samtalet kommer in på hans konst.

Det har redan blivit många nya bilder signerade S:O., för energin är det inget fel på. Och nu har han sin första utställning efter stroken, på Konstfrämjandet i Karlstad, där Birgit Blanck berättar om hur intresset varit för Stig Olsons nya och äldre bilder.

– Helt otroligt, det är så många som har frågat om Stig. Han är ju av länets största konstnärer, så det är många som har förundrats, säger hon.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista