Rod Blagojevich under slutpläderingen.

Mutanklagad USA-guvernör avsatt

Delstatssenaten i Illinois i USA avsatte på torsdagen den korruptionsanklagade guvernören Rod Blagojevich med omedelbar verkan. Senatorerna fann att han gjort sig skyldig till maktmissbruk genom att ha försökt sälja Barack Obamas senatsplats till högstbjudande.

Illinois senat tog beslutet med röstsiffrorna 59-0 trots att Blagojevitch i sista stund hållit ett passionerat försvarstal där han bönföll senaten att låta honom bevisa sin oskuld.

– Jag är ledsen och besviken, sa demokraten Rod Blagojevich när det stod klart att han måste lämna guvernörsposten i Illinois.

Rod Blagojevich greps i december, och anklagas för allvarliga korruptionsbrott. Han misstänks ha satt i system att begära pengar i utbyte mot politiska tjänster.

Den allvarligaste anklagelsen går ut på att Blagojevich försökt sälja Barack Obamas tidigare plats i senaten till högstbjudande. Som guvernör för Illinois var det Blagojevich uppgift att utse efterträdaren när Obama lämnade sin plats i senaten.

Blagojevich nekar till anklagelserna, och har de senaste veckorna ställt upp flitigt på intervjuer där han bedyrar sin oskuld. Men nu tvingas han alltså avgå, efter beslutet i senaten. Och den juridiska processen mot honom fortsätter, allt pekar på åtal, men när det blir är ännu inte klart.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista