KD byter fot i kärnkraftsfrågan

Kristdemokraterna ändrar sig i kärnkraftsfrågan och vill nu tillåta att det byggs nya reaktorer. Men partiet vill sätta ett tak för hur många reaktorer som kan ha driftstillstånd samtidigt. 

”En salomonisk lösning skulle kunna vara att det blir tillåtet att ersätta befintliga reaktorer med nya. Det skulle betyda ett tak på tio reaktorer”, skriver KD-ledaren Göran Hägglund på Dagens Nyheters debattsida.

Hägglund skriver att KD länge varit en stark anhängare av ”en ordnad kärnkraftsavveckling”, men att partiet vid tiden för folkomröstningen om kärnkraft 1980 var omedvetet om hur allvarliga klimathoten var. 

– Vi älskar den kanske inte med de uppenbara baksidor som den trots allt har, men vi inser samtidigt att kärnkraften under överskådlig tid har en viktig roll att spela, skriver Hägglund.

KD vill även fördubbla vindkraftselen, från målet på tio terrawattimmar 2015 till 20 år 2020. Fortsatta satsningar på fjärrvärme och kraftvärme står också på önskelistan, liksom energieffektivisering och forskning, utveckling och uppbyggnad av ny energiteknik som sol- och vågenergi.

– För att komma framåt måste vi lägga gamla käpphästar åt sidan och hitta en stabilitet som alla kan vinna på. Efter 30 års kärnkraftsstrid förtjänar väljarna en gemensam ansträngning från alla politiska partiers sida, skriver Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista