Nej till rättegångsstopp på Guantánamo

Chefsdomaren vid den amerikanska specialdomstolen på Guantánamo sa på torsdagen nej till president Barack Obamas begäran om att skjuta upp alla rättegångar mot terroristmisstänkta i 120 dagar. Det gäller rättegången mot saudiern Abdel al-Rahim al-Nasiri som åtalats för attacken mot det amerikanska krigsfartyget USS Cole 2000.

Attacken utfördes i Jemen och resulterade i 17 amerikanska sjömäns död.

Obama har bett specialdomstolen på Guantánamo att stoppa alla pågående rättegångar i 120 dagar för att möjliggöra en granskning av systemet och de omstridda rättsprocesser som inletts. Detta skulle kunna bana väg för att stänga Guantánamolägret, vilket Barack Obama lovat under sin valkampanj.

Sex av 14 väntande rättegångar har lagts på is.

Vita husets talesman Robert Gibbs sade att Vita huset diskuterar med Pentagon och justitiedepartementet hur frågan nu ska hanteras.

En möjlighet är att Pentagon drar tillbaka åtalen, och låter dem vara vilande så länge översynen pågår.

Nästan 800 personer har förts till Guantánamo sedan lägret öppnades i januari 2002. Bara tre av dem har därefter kunnat dömas för brott i domstol, medan över 500 har försatts på fri fot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista