Skärpt tonläge på koreanska halvön

Regimen i Nordkorea skärper tonen mot Sydkorea, och säger att den annulerat alla avtal med sin granne i söder.

Beskedet kom i några bistra rader via Nordkoreas officiella nyhetsbyrå. Från och med nu gäller inte längre avtal och vackra ord som utväxlats om fred, försoning, icke-aggression, samarbete och utbyte.

Kommunistiska Nordkoreas regim säger med en ton av bitterhet och ilska att situationen nu nått en punkt där det inte längre går att förbättra förbindelserna.

Utspelet verkar vara ett slags retorisk smocka mot demokratiska Sydkoreas president Lee Myung-bak, en konservativ ledare. Han har under sitt första år vid makten skurit ner på landets tidigare generösa ekonomiska hjälp till det utblottade Nord, detta med hänvisning till att Nord valt att lägga sina knappa resurser på att bygga kärnvapen.

Experter säger att risken för krigsliknande incidenter nu ökar. Dagens besked från Nordkorea omfattar också avtal om den omtvistade havsgränsen, en tvist som lett till flera väpnade sammandrabbningar till havs, den senaste 2002 då flera soldater på båda sidor dödades. Sydkoreas militär höjer nu sin närvaro vid havsgränsen.

Experter på Nordkorea säger att dagens utspel är typiskt för regimen i Pyongyang; ett försök att höja spänningen i förhoppning att vinna eftergifter från andra sidan och, framför allt, att pressa den nya ledningen i USA att engagera sig i regionen.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Il har senaste dagarna visat sig offentligt och verkar ha återhämtat sig från hälsoproblem han haft nyligen.

Sydkorea verkar ha vant sig vid dramatiska utspel från Nord och reaktionen idag är behärskad, utan kraftiga svängningar på börsen. Presidentens kansli säger att det ”inte finns någon anledning att bli glad eller ledsen över varje uttalande med politiska motiv som kommer från Nordsidan”.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista