Många måste stå parkerade. Arkivfoto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Transportföretag väntar svart 2009

Framtidstron i transportnäringen är rekordlåg. Dubbelt så många transportföretag som i höstas tror att deras omsättning kommer att minska, visar en ny undersökning från arbetsgivar- och branschorganisationen Transportgruppen. Många har sedan en tid tillbaka konstaterat att efterfrågan sjunker.

– Vi började väl märka det i november i fjol redan. Det kom lite mindre grejer på väg till oss och till kunderna, säger Javier Sanguesa, som driver transportföretaget Euroglobe Shipping & Transport i Stockholm.

I Frihamnen i Stockholm säljer Javier Sanguesas företag bland annat transporter med lastbil, flyg och båt. Det är framför allt lastbilstransporterna som minskar, men det är sämre efterfrågan även på sjö- och flygtransporter, säger han.

Och han är inte ensam om att ha det dystert. För tredje kvartalet i rad har transportföretagarna en kraftigt minskande framtidstro. Den så kallade transportindikatorn, där 250 företag i branschen tillfrågats om sin framtidstro, står på den lägsta siffran sen mätningarna startade 2006, säger Peter Jeppsson, vd för Transportgruppen som står bakom undersökningen.

– Redan i början på 2008 kunde man se att det började uppstå en tvekan om hur 2008 skulle bli. På slutet gick det ju ned och nu ser man ett riktigt ras. Det är som ett svart hål helt enkelt, säger Peter Jeppsson.

En klar majoritet av de tillfrågade tror också att omsättningen i deras företag kommer att minska. Och åtta av tio tror att det blir personalminskningar i branschen under det kommande kvartalet.

I november övervägde Javier Sanguesa att minska sin personalstyrka, men hittills kan alla 15 jobba kvar.

Hur det går för honom och för resten av transportbranschen under 2009 beror till stor del på hur det går i andra branscher, säger han.

– All konsumtion är beroende av transporter och det är klart att konsumerar vi mindre blir det mindre transporter. Bygger vi mindre blir det mindre transporter. Tillverkar man mindre så blir det mindre transporter. Jag tror att nedgången kommer att fortsätta ett tag till, åtminstone till sommaren, säger Sanguesa.

– Ja, jag tror att det finns anledning att vara orolig på många sätt, säger Peter Jeppsson i Transportgruppen.

– Men samtidigt vet vi att det som går nedåt ju vänder uppåt till slut och det finns ju faktiskt ljuspunkter i det här också. Det finns ju faktiskt delbranscher som inte har det riktigt lika illa som helheten. Om man tittar på kollektivtrafiken till exempel, så kan man se att det är fler människor som reser kollektivt nu och ställer bilen hemma. Så det är inte alldeles helsvart överallt, säger Peter Jeppsson.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista