Försvaret JK-granskas efter mejlspårning

Justitiekanslern inleder en förundersökning för att se om Försvarsmakten brutit mot lagen efter anklagelser om att myndigheten försökt ta reda på vilka som via e-post berättat för medier om problem vid den svenska styrkan i Afghanistan.

– Det finns skäl att anta att det förekommit ett brott mot det så kallade efterforskningsförbudet. Man får inte försaka efterforska vilka som har varit i kontakt med medier för att berätta om saker. Har man försökt all mejltrafik så kan det tyda på att det är det man varit ute efter, säger JK Göran Lambertz.

Enligt Svenska Dagbladet har Försvarsmaktens informationsstab begärt in all mejl från Afghanistanstyrkan till svenska medier. Två privatpersoner har anmält det till JK och därför inleder han med hjälp av åklagare nu en förundersökning som beräknas pågå några månader.

JK brukar inleda sådana här undersökningar mot myndigheter ett par gånger per år, och någon gång per år visar det sig att en myndighet brutit mot reglerna mot efterforskning.

Lambertz vill inte säga hur allvarligt det är om Försvarsmakten efterforskat källor.

– Det beror så väldigt mycket på hur omständigheterna har varit, och vi vill först se om det är ett brott som har begåtts eller inte, säger han.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista