Det blir ett ökat deltagande bland utrikes födda i framtidens arbetsmarknad enligt SCB. Arkivfoto:Janerik Henriksson/Scanpix.

SCB: Invandrare är framtidens arbetskraft

En allt mer åldrande befolkning sätter samhället på stora prov under de kommande 20 åren. Fler måste välja vårdyrken som dalat i popularitet och avgörande är att få in invandrare på arbetsmarknaden enligt Allan Nordin, utredare på Statistiska centralbyrån (SCB).

– Vi ser framför oss ett ökat deltagande bland de utrikes födda. Det kommer att var så att även många utrikes födda kommer att vara arbetsgivare. Den här tveksamheten som en del arbetsgivare har i dag, den kanske blir mindre då, när även de som anställer folk har en utländsk bakgrund.

I den ännu opublicerade rapporten ”Trender och prognoser 2008” räknar SCB med att 250 000 fler kommer att ha arbete år 2030 än i dag. Och enligt prognosen kan hela sysselsättningsökningen tillskrivas personer som är födda utanför Sverige.

En jämförelse av tillgång och efterfrågan på utbildade visar att bristen om 20 år kommer att vara som störst på biomedicinska analytiker, yrkeslärare och omvårdnadsutbildade.

När gruppen 80 år och äldre ökar, blir också behoven i vården större. År 2030 skulle det behövas 250 000 med vårdutbildning på gymnasienivå. Fortsätter ungdomar att välja utbildningar som i dag, kommer det bara att finnas drygt 100 000, och här finns den stora utmaningen, säger Allan Nordin på SCB.

– Ja det är att få folk att välja utbildningar där det finns stora behov framöver.

Enligt Allan Nordin är till exempel intresset för gymnasieutbildningar som det estetiska programmet och för media stort. Trots att de ser år efter år att de praktiskt taget inte har någon arbetsmarknad.

Enligt Arbetsförmedlingens beräkningar kommer arbetslösheten att öka från 6 till 9 procent år 2010, och det är ungdomar som kommer att drabbas värst. Lågkonjunkturen gör att riktade insatser för att få ut unga i arbete inte kan vänta, enligt framtidsforskaren Thomas Lindh.

– Just nu är den viktigaste åtgärden för att ta hand om de äldre i framtiden, på en godtagbar välfärdsnivå, att satsa på de unga, på deras utbildning och på deras barn. Se till att vi har människor som faktiskt klarar av att ta hand om ekonomin i framtiden, säger Thomas Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista