Isiga vindar kring brittiska lorder

Ledamöterna iStorbritanniens överhus är starkt ifrågasatta just nu. Anledningen är uppgifter om att flera lorder ska ha sagt sig vara villiga att mot betalning försöka ändra på eller påverka lagstiftningen.

Uppgifterna har väckt stor uppmärksamhet och av vissa kallats en präktig skandal.

– Om överhuset är skyldigt till att ta betalt för att göra ändringar i lagstiftningen så kommer det att bli en av de största konstitutionella skandalerna i Storbritannien, säger Fraser Nelson, som är politisk redaktör på tidskriften The Spectator.

Som politisk redaktör för konservativa The Spectator följer han naturligtvis det som nu händer i överhuset.

Det började med anklagelser i tidningen The Sunday Times, som hade lyckats spela in när fyra lorder sa att de kunde tänka sig att försöka påverka lagstiftningen, bara de fick en summa pengar.

79-årige Lord Taylor of Blackburn var enligt tidningen villig att göra detta, mot en betalning på cirka 1,3 miljoner kronor.

Häromdagen kommenterade han det hela själv i överhuset.

– Om jag har gjort något som har vanärat det här huset så ber jag om ursäkt, säger han.

Hela frågan ska nu utredas av en kommitté och det sägs redan att det kommer att bli regelförändringar. I dag får lorderna ta betalt för konsultuppdrag, men uppdragen måste redovisas och får inte ha med deras laggranskande arbete i överhuset att göra.

När nu en utredning ska göras har närmare 40 ändringar gjorts i det register, där lorderna anger sina uppdrag. Fraser Nelson på The Spectator tycker att det ser ut att vara en stor skandal på gång och den kommer att göra människor ännu mer misstänksamma mot politiker, tror han.

– Jag skulle vilja se den andra kammaren vald, precis som med den amerikanska senaten, säger Fraser Nelson och tycker att systemet där regeringen utser, eller där ledamöterna ärver sina titlar, är farligt och förlegat.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista