Morgan Tsvangirai
Zimbabwe

Tsvangirai vill sitta i regeringen

Oppositionen i Zimbabwe har accepterat att bilda en samlingsregering med Mugabes parti Zanu-pf. Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai kommer att sväras in som premiärminister den 11 februari. Beslutet välkomnas av president Mugabes regering.

– Det är otvetydigt. Vi kommer att gå in i den här regeringen, sa Morgan Tsvangirai till reportrar i Zimbabwes huvudstad Harare på fredagen. 

Villkoren är desamma som ledare i södra Afrika rekommenderade efter ett toppmöte i måndags.

Efter ett möte med partiets nationella råd, har de till slut gått med på den kompromiss som ses som det bästa hoppet för att Zimbabwe ska kunna ta sig ur krisen.

Det var i september i fjol som avtalet om att bilda en samlingsregering skrevs under, men sen dess har förhandlingarna kört fast om hur makten över landets ministerier ska fördelas.

Såväl regeringspartiet Zanu-pf som MDC vill ha makten över inrikesministeriet, där polisväsendet ingår. Nu har man till slut enats om att makten ska delas mellan partierna.

Den 5 februari kommer den lagändring att genomföras som innebär att oppositionsledaren Morgan Tsvangirai kan sväras in som premiärminister. Det kommer att ske den 11 februari.

Men innan dess kräver MDC att ett 30-tal partianhängare och människorättsaktivister som är anhållna sedan i början av december ska friges.

Den ekonomiska och humanitära krisen i Zimbabwe har bara fördjupats under de senaste åren och har förvärrats med det kolerautbrott som hittills har krävt 3 000 dödsoffer.

Regeringspartiet välkomnar beskedet. Med oppositionen i regeringen hoppas Zimbabwe på reformer. Och att det internationella samfundet ska övertygas att bidra med ekonomiskt stöd för att bygga upp det som har raserats.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista