Turkiet vill ha fd JITEM-medlem utlämnad

Turkiet vill att Sverige utlämnar en före detta medlem av sitt lands militära underrättelsetjänst, som fått uppehållstillstånd här. Mannen som anklagas för flera mord under 1990-talet, greps igår men försattes på fri fot idag av Växjö tingsrätt.

Mannen har i fler tidningsintervjuer erkänt inblandning i mord, men hävdar att han fått sina order från Turkiets högsta militära ledning.

Den 50-årige mannen som nu begärs utlämnad till Turkiet har tillhört den fruktade militära underrättelsegrenen JITEM, Gendarmeriets terroristbekämpning och underrättelsetjänst.

JITEM, vars existens förnekas officiellt i Turkiet, är enligt människorättsorganisationer ansvarig för så många som 17 000 mord och försvinnanden i landets kurdiska provinser under 1990-talet.

Offren var kurdiska politiker, människorättsaktivister, journalister och många andra som kunde misstänkas ha samröre med Kurdistans arbetarparti PKK.

I flera intervjuer har den i Sverige bosatte mannen berättat detaljerat om hur JITEM fick sina order om mord från den turkiska militärledning och välsingnelse från regeringen.

Senast igår publicerades en intervju med honom i den turkiska dagstidningen Taraf där han pekar ut flera av sina tidigare chefer, höga militärer som just nu ställts inför rätta i Turkiet anklagade för att ha förberett en militärkupp, i den så kallade Ergenekon-skandalen.

Till tidningen säger mannen att Turkiet vill ha honom utlämnad för att tysta honom.

Högsta domstolen ska nu utreda om mannen kan utlämnas till Turkiet. Men mannen själv säger via sin advokat att han riskerar livet om han utlämnas.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista