Landstingsrådet Ingela Nylund Watz (S).

Socialdemokraterna oeniga om vården

Socialdemokraternas partiledare, Mona Sahlin, riktade hård kritik i dag fredag mot regeringens vårdpolitik. Samtidigt kritiserar en ledande socialdemokratisk politiker öppet det egna partiets vårdförslag.  

När socialdemokraterna samlade sina kommun- och landstingspolitiker till ”Vårdtoppmöte” kritiserade Mona Sahlin regeringen för att vara passiv och i talet tog hon hjälp av en nyvald ledare i ett land i väst.

– Sverige förtjänar bättre än fyra år till med Reinfeldt. Sverige kan bättre, S-we can, sa Mona Sahlin.

Socialdemokraterna kallade dagen i Västerås för ”Vårdtoppmöte” och rådslagsgruppen föreslog bättre kvalité i vården och mindre regelkrångel. Målet är att vårdpersonal ska kunna ägna patienten halva sin arbetstid istället för som det fungerar idag, när bara 35 procent av tiden ägnas åt vård.

Men samtidigt som Mona Sahlin från talarstolen fördömde vårdval Stockholm och lovade att riva upp den fria etableringsrätten om dom rödgröna vann valet. Så skrev idag socialdemokraternas landstingsråd i Stockholm, Ingela Nylund Watz en debattartikel i Svenska Dagbladet där hon kritiserar sitt eget parti för att vara fegt och inte lägga modiga förslag.

Ingela Nylund Watz vill bland annat höja taket i högkostnadsskyddet för patientbesök och läkemedel, för att finansiera framtidens vård och införa lön efter prestation inom vården.

– Det är incitament vi vill ge de anställda inom vården som gör ett riktigt bra jobb.

Men hur ser det ut, tror du då, när du som landstingspolitiker i Stockholm kritiserar ditt eget parti. Samtidigt som partiledaren tar den största striden i vårdfrågan just mot Stockholm?

– Jag har inte haft någon annan ambition med detta än att försöka lyfta in några ytterliggare frågor, som jag tycker är viktiga att ta med till de som redan är nedtecknade, säger Nylund Watz.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista