Kina och EU tecknar avtal om handel

Förutsättningarna för mer handel mellan EU och Kina har förbättrats. På fredagen undertecknade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och den kinesiske premiärministern Wen Jiabao flera avtal och sade också att avbrutna samtal ska återupptas.

Det var idel applåder och glada miner när EU och Kina träffades på högsta nivå. Och båda sidor var angelägna att visa att inga sorger mer vilar över relationerna.

– Vi väjde inte för de svåra frågorna, våra relationer är så goda att vi kan prata också om medborgerliga rättigheter och Tibet, sa EU-presidenten José Manuel Barroso.

Det gick dock sämre för bara ett par månader sedan, då avbröts förhandlingarna när unionens dåvarande ordförande, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, träffade tibetanernas andlige ledare Dalai Lama som kineserna säger stöder tibetanska krafter som vill ha ett självständigt Tibet.

Men plötsligt ansågs allt detta som bortblåst, EU och Kina återupptar nu de avbrutna samtalen, vilket bäddar för ytterligare handel och närmare relationer mellan de två bjässarna Kina och europeiska unionen, förklarade Barroso och Wen Jiabao och log i kapp med solen som i dag smeker Bryssel.

Men utanför kommissionens jättelika byggnad fanns stora mängder tibetanska demonstranter som är djupt missnöjda med dagens utveckling.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista