Svensk aktivist skjuten på Västbanken

Uppdaterad 20:04
Svenska Ulrika Andersson skottskadades i dag vid en demonstration i byn Naalin på Västbanken när israelisk militär sköt mot demonstranterna.

Hon sårades i vaden och har redan skrivits ut från sjukhuset i Ramallah

Ulrika Andersson deltar i det internationella nätverket ISM, International Solidarity Movement, som protesterade mot den mur som israelerna bygger upp i Naalin, när israeliska soldater sköt mot demonstranterna.

– Det är som alltid, precis när demonstrationen börjar så bemöts det av otroliga mängder tårgas, det skjuts gummibemantlade stålkulor och det används ljudbomber. Sedan har de också använt skarpa kulor och vi har märkt en upptrappning sedan invasionen av Gaza, säger Ulrika Andersson.

Ulrika Andersson berättar vidare, på en dålig telefonförbindelse, att fyra barn har dödats i byn det senaste halvåret vid demonstrationer.

Den 28 december sköts två pojkar ihjäl, och förra fredagen sköts två pojkar i benen. I dag blev hon själv träffad, ett skott gick igenom vaden. Dessutom träffades en pojke från byn i foten.

ISM, International Solidarity Movement, är ett nätverk av aktivister som med ickevålds-aktioner vill stoppa den israeliska ockupationen av palestinska områden. I Nailin demonstrerar aktivister och ortsbor mot murbygget, som är på väg att dela byn och skilja byborna från deras odlingsmark.

– De siktar oss, det är det som är det obehagliga. De skjuter skarpt rakt mot demonstranterna, säger Ulrika Andersson.

Annika Digréus
annika.digréus@sr.se