Ny skattelag ska hjälpa kommuner i kris

Socialdemokraterna föreslår en ny skattelag för kommunerna. Lagen är tänkt att jämna ut toppar och dalar i konjunkturen så att kommunernas ekonomi inte blir så känslig. Socialdemokraternas ekonomiske talesman Tomas Östros menar att en sådan skattelag behövs redan i dag.

– Då hade vi inte fått den här panikeffekten som nu drabbar många kommuner och landsting, där man ser att de kommunala skatteintäkterna minskar dramatiskt jämfört med vad man trodde och man blir tvungen att lägga stora besparingsprogram. Det behövs både mer pengar och mer stabila förutsättningar för välfärdens kärna, säger Tomas Östros.

För att kommunerna ska bli mindre konjunkturkänsliga, föreslår Tomas Östros ett nytt sätt att beräkna skatteintäkterna för kommunerna.

Bredvid det kommunala skatteutjämningssystemet som fördelar skatteinkomster mellan kommuner, vill Tomas Östros och socialdemokraterna också ha en utjämning av skatteunderlaget över tid.

Förslaget är inte färdigt i detalj, men tanken är att räkna skatteunderlaget som ett genomsnitt på en period bakåt på kanske tre eller fem år. Det skulle då jämna ut toppar och dalar i skatteintäkterna.

– Staten måste bidra till att underlätta kommunernas situation, säger Tomas Östros.

Blir det inte ännu mer att staten styr över kommunernas medel, vad händer med det kommunala självstyret?

– Det är ju alldeles centralt och vi har ju ett kommunalt skatteutjämningssystem som är väldigt viktigt i finansieringen av välfärden. Men ökad stabilitet där staten är den som tar ansvar för att kommunerna inte ska hamna i fritt fall när vi går in i en lågkonjunktur och att barn och gamla drabbas av besparingar, det tror jag kommer att vara viktigt för tilltron till välfärden, säger Tomas Östros.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista