Dan Eliasson tror på resan.

Resa ska ge ny kunskap om hedersvåld

Migrationsverket vill minska risken för felaktiga avvisningar av personer som flyr från hedersrelaterat våld. En studiegrupp ska under våren besöka Jordanien och Irak. Det ingår även personer från frivilligorganisationer i gruppen. 

– Frågor om hedersrelaterat våld är svåra. Det finns länder som har lagstiftning emot det, men där myndigheternas förmåga att skydda kvinnor kanske är begränsad. Då är det bra att på plats tillsammans med frivilligorganisationer inhämta och värdera kunskaper för att se hur det faktiska läget är, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Det så kallade hedersvåldsbegreppet innebär att en person blir hotad, slagen, trakasserad eller till och med mördad med hänvisning till att familjens heder måste försvaras.

Fenomenet förekommer på flera platser i världen.

Men valet av Jordanien och norra Irak, för att studera frågan, har att göra med att det kommer många flyktingar därifrån. Och en del av dem säger att de flyr just från hedersrelaterat våld.

Utan uppdaterade kunskaper finns en risk att man missar giltiga asylskäl, säger Dan Eliasson.

– Om man inte jobbar konstruktivt med de här frågorna och intensivt med hög ambitionsnivå, så finns det uppenbart en risk att man inte har den senaste kunskapen. Det är ett skäl till att vi jobbar så mycket med landinformationsfrågor och att vi med jämna mellanrum åker till länder för att inhämta så mycket kunskap vi kan på plats, säger Dan Eliasson.

Det är oklart om studieresan kommer att innebära en förändring i hanteringen av fall där den asylsökande åberopar hedersvåld som skäl för asyl.

– Om det är som så att vi redan har all den kunskap och ingenting nytt dyker upp, så kommer vi nog att agera på samma sätt som tidigare. Är det på så sätt att vi får ny information och värderar situationen på ett annorlunda sätt, då kan det påverka vår bedömning i framtiden, säger Dan Eliasson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista