Kubaner köar för att få bli spanjorer

Under den senaste månaden har folkbokföringsarkiven på Kuba plötsligt invaderats av medborgare som letar efter uppgifter om sina far- och morföräldrar. Orsaken är en ny spansk lag som går under namnet ”Det historiska minnet”.

Barn till spanska medborgare har alltid haft rätt till spanskt medborgarskap, oavsett var de bor. Men ”Lagen om det historiska minnet” innebär att också barnbarn nu kan få ett spanskt pass.

Det gäller de som har en mor- eller farförälder som tvingades fly till andra länder under det spanska inbördeskriget eller under Francoepoken.

De spanska myndigheterna räknar med att omkring en miljon människor i hela världen på det här sättet kommer att söka spanskt medborgarskap. Men det kan bli betydligt fler.

I Havanna ringlade långa köer framför det spanska konsulatet redan första dagen som lagen trädde i kraft, den 27 december. Sedan dess har det rullat på i allt hastigaste takt.

Men för att accepteras av de spanska myndigheterna så måste man kunna visa att någon av ens mor- eller farföräldrar verkligen var spansk medborgare.

Därför jagas nu födelse- och dödsattester, äktenskapsbevis och till och med passagerarlistor från fartyg som anlöpte Havanna under de år det gäller.

Folkbokföringskontoren runt om på ön, liksom det kubanska riksarkivet har aldrig varit utsatt för ett sådant tryck. Köerna börjar redan i gryningen och syskon, kusiner och sysslingar står i kö i skift för att få fram det nödvändiga dokumentet som skulle kunna förändra deras liv.

Om två år går ansökningstiden ut. Spanska konsulatet i Havanna räknar med att det under den tiden ska komma in 300 000 ansökningar.

Brittiska BBC:s korrespondent i Havanna tror att det kommer att vara betydligt fler.

– Det här, säger han, är det verkligt stora samtalsämnet på Havannas gator idag, förutom baseboll.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se