Merkel talar i Davos.
Toppmötet i Davos

Förslag om säkerhetsråd mot kriser

Ett ekonomiskt säkerhets- råd av FN-modell kan bli ett sätt att minska risken för framtida finansiella kriser. Förslaget att inrätta ett krisråd kom från Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Davos under det världsekonomiska toppmötet.

Angela Merkel jämför med FN:s säkerhetsråd  som fattar beslut vid internationella politiska kriser. Men att skapa ett liknande ekonomiskt råd är inte enkelt.

För att det ska fungera kan det, enligt Merkel, handla om att enskilda stater måste avstå en viss del av sin nuvarande makt. Merkel jämför EU och inte minst euroländerna inom unionen som överlämnat vissa delar av sin suveränitet till Bryssel och Europeiska centralbanken. Men att det i ett större sammanhang vara en fördel ändå för medlemsländerna.

Det har också varit en återkommande uppfattning under toppmötet i Davos att det måste komma fram globala metoder för att bekämpa den pågående krisen, inte minst från Storbritanniens premiärminister Gordon Brown.

– Vi kan inte fortsätta med en situation där vi har globala marknader och inte någon form av global övervakning. Gordon Brown pekar på att det finns inget exempel som visar att det räcker med övervakning och kontroll i enskilda stater för att lösa en internationell ekonomisk kris.

Samtidigt kan det finnas en risk med att brådstörtat inrätta en global övervakning och ett nytt internationellt regelverk för det finansiella systemet.  En uppfattning som finns hos till exempel statminister Fredrik Reinfeldt här i Davos.

– Det kanske till och med har blivit lite för mycket rop om olika former av regleringar, som riskerar att landa i en lång lista med dåligt verkande regleringar som mer klär in protektionism snarare än att åstadkomma detta som vi nu diskuterar. Därför har ju vår synpunkt varit att bevisa först att det ni gör verkligen fungerar. Låt det ta tid, ropa inte på många regleringar utan få, säger Fredrik Reinfeldt.

Christer Hillbom, Davos
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista