Ökad protektionism i krisens spår

Hindren för handel mellan världens länder växer som en följd av finanskrisen. Det handlar om allt från stängda hamnar till importtullar och krav på att bara handla inhemska varor, allt för att skydda ländernas egna ekonomi. Tendensen oroar Sveriges handelsminister Ewa Björling.

– Det är självklart så att vi kan se att nya multilaterala handelsavtal, nya regionala handelsavtal, som är väldigt viktiga för att få en fri handel, nu ligger på is. Vi vet inte var USA kommer att landa i sin nya handelspolitik. Det såg väldigt mörkt ut, tycker jag, under valrörelsen, när Hillary Clinton och Barack Obama tävlade om vem som retoriskt var mest för USA:s stålindustri. Det var ett tydligt exempel. Man tävlade verkligen i protektionism. Sedan sa många att det var bara retorik, det var inte verkligheten, utan när man väl sedan tillträder så inser man att även för Amerikas bästa handlar det om öppenhet och att ha dessa avtal. Nu ser vi att det inte riktigt verkar vara en så’n tydligt riktning när det gäller det. Jag tänker på utformningen av deras stödpaket och dessutom att inte den internationella handeln står så högt på agendan, säger Ewa Björling.

Trots allt finns regler och avtal mellan länder för att upprätthålla frihandel. Däremot är valutahandeln oreglerad sen slutet av 1970-talet. Flera länder pekas nu ut som manipulatörer av sina valutor.

Senast i förra veckan anklagade USA:s nye finansminister, Timothy Geithner, Kina för att hålla nere värdet på yuanen för att på så sätt hålla nere priset på sina exportvaror. Ännu ett exempel på protektionism, säger Eva Björling.

– Det är ju ytterligare ett drag av protektionism som jag tycker är ganska obehagligt att se. Det handlar ju snarare om att handeln, utrikeshandeln, har stannat av i Asien.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista