Moderat islamist ny president i Somalia

Somalias parlament har valt en ny president. Det blir den moderate islamisten Shejk Sharif Shejk Ahmed som tar över efter att förre presidenten tvingades avgå i december förra året. Han främsta uppgift blir nu att försöka skapa fred och stabilitet i det konflikthärjade landet.

Valet genomfördes under natten till lördagen i grannlandet Djibouti eftersom regeringen av säkerhetsskäl inte kunde samlas i Somalia.

Shejk Sharif Shejk Ahmed lovar ärlighet och rättvisa och att sträcka ut sin hand till alla de väpnade grupper som strider i landet.

Shejk Sharif betraktas som en moderat islamist. Han anses vara den som har bäst chans att ena landet och övergångsregeringen som hittills har dominerats av krigsherrar.

Men nu har parlamentet också förstärkts med 150 ledamöter från Shejk Sharifs islamistiska rörelse Alliansen för Somalias nya befrielse, ARS.

Den nye presidenten är den tidigare ledaren av ”De islamiska domstolarnas förbund”. Det är den gruppering som tog makten i Somalia 2006 och som lyckades införa lugn och ordning, men som sedan jagades bort av de etiopiska trupper som har stridit i landet fram till nu.

I dag kontrolleras större delen av Somalia av islamistiska grupperingar från den av USA terroriststämplade al-Shaabab-rörelsen. De har hittills varit motståndare till övergångsregeringen.

Valet av Shejk Sharif möttes med glädje bland många på gatorna i Mogadishu på lördagen och han har en stor uppgift i sina händer. Nämligen att skapa fred och säkerhet, att hantera en humanitär katastrof och att leda övergångsregeringen att skapa en författning. En författning har saknats under de snart 20 år som konflikter har raserat Somalia.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista