Försvaret får banta utlandsstyrka

Regeringen överger målet att ha 2 000 svenska soldater i utlandstjänst. Enligt gårdagens förslag från överbefälhavaren räcker försvarsbudgeten bara till 1700 soldater till 2014. Nu säger försvarsministern Sten Tolgfors att han är nöjd med ÖB:s nivå, trots att den ligger under de borgerligas vallöfte.

– Internationella insatser är oerhört viktiga, men vi måste också titta på effekten vi levererar och då är det inte bara antal på marken som är det centrala, säger Tolgfors (M).

Så därför behöver det här vallöftet frångås?

– Därför tycker jag att han har rätt i sin inriktning.

Enligt valmanifestet som den borgerliga alliansen vann 2006 års val på skall Sverige ”ha 2 000 kvinnor och män i utlandstjänst”.

Utfästelsen var ett resultat av en ganska hård debatt, där de borgerliga kritiserade den dåvarande S-regeringen för att inte satsa tillräckligt på internationella insatser.

Nu säger ÖB att de pengar regeringen vill anslå inte räcker och han bantar därför siffran, krigsmakten ska klara 1700 personer till år 2014. Och försvarsministern är alltså nöjd med den nivån. Det viktiga är inte antalet huvuden menar Sten Tolgfors.

– Jag har försökt förändra det där en del det senaste året. Inte nu men tidigare.

Förändra vallöftet?

– Nej, om man bara tittar på antalet huvuden, inte den förmåga, den effekt man utför. Skickar vi fartyg, till exempel, som vi ju gör till utanför Somalias kust för att beskydda matleveranser, då är det mindre antal huvuden. Men det är en betydande effekt av insatsen. Den är central och viktig, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista