Ännu inga svenska åtal för krigsbrott

Rikspoliskriminalens nya enhet som ska jaga krigsförbrytare i Sverige har nu gått igenom alla de anmälningar man fått. De flesta har lagts ner och ännu finns inget åtal. Polisen söker vittnen för att få fatt i krigsförbrytare. 

– Jag tror att de finns på flyktingförläggningar, asylmottagningar, hjälpsökande på sjukhus. Framförallt vill vi efterlysa den här typen av uppgifter, människor som har erfarenheter av sådant här, säger Anders Fohgelberg, kriminalinspektör.

Krigsbrottskommissionen inrättades i mars förra året och har sedan dess gått igenom 67 anmälningar mot misstänkta krigsförbrytare som tros finnas i Sverige.

Av dem har 54 lagts ner, de flesta utan att ens ha utretts.

– I många fall beror det på svårigheterna att utreda brotten. Det kan vara konfliktområden där det är pågående konflikter och då är det svårt att inhämta information. Det kan vara så att anmälningarna saknar tillräcklig substans för att för att det ska gå att inleda en förundersökning, säger Anders Fohgelberg.

De flesta anmälningarna kommer från Migrationsverket och de innehåller ofta för lite information för att polisen ska kunna gå vidare, enligt Anders Fohgelberg.

– De har inte riktigt samma beviskrav som vi har. I deras fall kanske det räcker med att de har en viss uppfattning om att personen som ansöker om asyl har en diffus bakgrund. För oss ställs beviskrav betydligt högre, säger Anders Fohgelberg.

I 13 fall pågår fortfarande förundersökningar, det gäller krigsbrott i bland annat forna Jugoslavien, Sierra Leone och Rwanda. Målet var att något fall skulle ha lett till åtal under första året men så har det inte blivit.

– Det kanske också visar svårigheten med att utreda sådana här brott. Om man jämför det med utredningar som man gör på nationell nivå så är det ju oftast så att vi har uppgifter om gärningsmannen men vi saknar all annan information om var brottet har ägt rum, när och vittnen, säger Anders Fohgelberg.

Vad är det som gör att ni tror att det kan finnas fler krigsförbrytare i Sverige?

– Det är väl det att Sverige har tagit emot mycket flyktingar som kommer från konfliktområden och då är det väl ett antagande att det inte bara är offren som flyr från de här konfliktområdena, säger Anders Fohgelberg.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista