Sahlin vill inte satsa på nya kärnkraftverk

Ny kärnkraft är inte lösningen på klimatproblemet, det sade Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin på lördagen som svar på beskedet att Kristdemokraterna har ändrat inställning och öppnar för nya kärnkraftverk.

Socialdemokraterna står fast vid att kärnkraften ska avvecklas på sikt.

– Jag har lärt mig mycket av Finland, hittills är den reaktorn tre år försenad och 60 procent dyrare. Svensk industri behöver besked i dag om hur man får fram konkurrenskraftig el. Det beskedet är inte att stå och vänta på bygga kärnkraft om många år, säger Mona Sahlin

I går blev det känt att Kristdemokraterna svängt i kärnkraftsfrågan. Partiet vill att nya kärnkraftverk ska få byggas och ersätta gamla. Ett utspel som togs emot positivt av Centerpartiet som historiskt varit mot kärnkraft.

Om en dryg månad ska regeringen lägga sin energi- och klimatproposition och förhoppningar finns om en bred politisk uppgörelse.

Men enligt Mona Sahlin handlar Socialdemokraternas energipolitik i dag inte om att ersätta gamla kärnkraftverk med nya utan att ersätta gamla kärnkraftverk med förnybara energikällor. Fortsatt avveckling med andra ord.

– Ja, vi har samma ståndpunkt som vi har haft. I takt med att vi kan ersätta kärnkraften med annan el och i takt med att vi inte hotar jobben i basindustrin. Så har vi jobbat hela tiden och det känns ännu viktigare och modernare i dag, säger Mona Sahlin.

Tidigare i dag höll Mona Sahlin tal på Stortorget i Västerås, inför ett hav av kommun- och landstingspolitiker från hela Sverige. Bakom Sahlin, som en fond, satt runt 40 utvalda personer i olika åldrar och med olika ursprung. Alla hade en ros i handen och applåderade och log när Sahlin talade.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista