Socialstyrelsen har som mål att halvera antalet smittade med hiv inom Sveriges gränser. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Fler ungdomar smittas med hiv i Sverige

Uppdaterad 13:03
Allt fler ungdomar smittas med hiv inom landets gränser. Detta trots att Socialstyrelsens mål är att före år 2017 halvera antalet som smittas här i Sverige. 

– Under den tiden var jag en risk för andra, utan att jag själv visste om det. Jag hade kunnat smitta folk, säger Jenny, som smittades av sin pojkvän när hon var 15. Men det var först två år senare hon fick reda på att hon hade hiv.

Hon är en av de ungdomar i Sverige som lever med hiv. Trots att hon hade flera tecken på hiv var det ingen läkare som reagerade och tog ett hiv test.

Socialstyrelsen har som mål att halvera antalet smittade med hiv inom Sveriges gränser. I stället har det skett en tredubbling av antalet ungdomar som smittats efter sexuella kontakter i Sverige de senaste fem åren, visar siffror från Smittskyddsinstitutet.

Fortfarande är det få ungdomar som upptäcks med hiv, ett hundratal varje år.

Men ökningen av smittade i Sverige är oroväckande, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

– Man måste analysera de här siffrorna bättre för att förstå exakt vad det är som händer, men vi vet att vi har haft en oroande utveckling i vissa grupper som förmodligen även har genomslag här. Det är kanske framförallt män som har sex med män, där vi vet att vi har en långsam men väldigt tydlig ökning under ganska många år, säger Anders Tegnell.

Vi frågar Anders Tegnell om det finns någon risk att hiv skulle få en större spridning bland ungdomar.

– Det gör det förstås. Hiv är en smittsam sjukdom och det har ju visat sig i andra länder att när den kommer in ordentligt i en grupp som har sexuella kontakter med varandra så sprids den ganska automatiskt i den gruppen.

Vad skulle behövas för att man skulle få in hiv i Sverige bland ungdomar?

– Ja, man skulle väl kunna tänka sig olika saker som skulle kunna hända. Men i princip behöver man få in ett antal personer, kanske 50-100 personer, som är smittade, inte vet om sin smitta och som umgås i de här grupperna väldigt mycket, har väldigt mycket sexuella kontakter, så att man börjar få en spridning, säger Anders Tegnell.

Ylva Bogegård, Generation Z
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista