Enligt Röda korsets talesman var det en cigarett som orsakade katastrofen. Foto: Sayyid Azim/Scanpix.
Kenya

Många döda när bensinlast fattade eld

Uppdaterad 10:28
I Kenya har minst 111 människor omkommit i en våldsam brand, enligt uppgifter från landets regering. Branden startade i samband med att en tankbil hade kraschat.

Det var på lördagskvällen som en tankbil körde av vägen nära staden Molo i centrala Kenya.

När människor rusade dit för att samla upp den bensin som läckt ut på vägen och på så sätt få gratis bränsle exploderade plötsligt hela bilen. Bensinen sattes i brand, tillsammans med fordon och människor i närheten.

Röda korsets talesman säger att någon tände en cigarett och katastrofen var ett faktum.

Olyckan skedde bara några dagar efter det att minst 25 människor omkom i en stor varuhusbrand i Kenyas huvudstad Nairobi. Där arbetar man fortfarande med att hitta och identifiera kroppar inne i den nedbrända byggnaden.

Informationen om den nya brandkatastrofen är mycket knapphändig. Istället riktas kritik mot Kenyas regering för dess oförmåga att klara av att hantera katastrofer i landet på rätt sätt.

Staden Molo har ingen egen brandkår och därför tog det över en timme att ens påbörja släckningsarbetet. Enligt tidningen Sunday Nation pågick det hela natten.

Hettan har varit så intensiv att det har varit svårt att rädda människor ur eldhavet.

Räddningstjänsten på plats säger att det ännu är för tidigt att försöka utröna vad den slutgiltiga dödssiffran kommer att bli. Det finns uppgifter om att minst 90 döda kroppar hittats på platsen och att ytterligare döda förts till det lokala bårhuset.

Fler än 100 människor uppges vara allvarligt skadade.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista