Skatteverkschef vill stoppa söktjänster

Uppdaterad 12:35
Skatteverket vill begränsa möjligheten att skaffa information om till exempel privatpersoners ekonomi från söksidor på internet. Ett lagförslag som gäller kreditupplysningar på nätet är nu ute på remiss, men enligt Skatteverket räcker inte det.

– Tekniken att publicera uppgifter på nätet är väl framför allt det som leder till att folk vänder sig till oss och tycker att vi bidrar till att de får sitt privatliv uthängt på nätet. Det här är en mycket svår fråga, för det är en kollision, naturligtvis, mellan olika lagstiftningar. Offentlighetsprincipen ska kunna tillämpas, men det måste också finnas en möjlighet att ha sitt privatliv i fred, säger Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

I dag finns det flera företag på internet som tjänar pengar på att snabbt och enkelt erbjuda uppgifter om människors inkomst, adress och civilstatus.

Att man utnyttjar möjligheten att få ut uppgifter om människors privatliv för kommersiella syften är dock inget nytt i sig. Taxeringskalendrar och kvällstidningsuppslag med kommunens rikaste invånare listade på rad har funnits länge.

Mats Sjöstrand säger förvisso att han värnar om offentlighetsprincipen och journalisters rätt granska individer och myndigheter.

Men Anders R Olsson som är journalist och författare med inriktning på yttrandefrihetsfrågor är måttligt imponerad.

– Ja, fast så säger alla. Av de hundratals förslag om inskränkningar av offentlighetsprincipen som jag har följt de senaste 20-30 åren så säger alla så. Alla älskar offentlighetsprincipen men inte just för det här, inte just på det här sättet och effekten blir att det i princip inte blir något kvar till slut.

Men är det rimligt att det på så pass kort tid går att titta på vad alla grannar på gatan tjänar, hur många barn de har och hur gamla de är och så vidare?

– Ja, vad är problemet med det? Man har ofta mycket mer integritetskänslig information om de där grannarna redan genom att bo bredvid dem. Om man så att säga ger efter och tycker att det känns nog ändå lite obehagligt och så stänger vi av allting, då får vi det här stängda samhället. Så är det bara. Det lilla obehaget att någon annan kan se en, det måste man faktiskt stå ut med i ett öppet samhälle. Det är det som är öppenhet, säger Anders R Olsson.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista