JAS kan få ny chans i Tjeckien

Saab:s nye vd Åke Svensson säger till Ekot att Tjeckien åter kan vara intresserat av att köpa JAS Gripen. Saab vann en tidigare upphandling i Tjeckien, men efter de omfattande och kostsamma översvämningarna förra året blev det ingen beställning av JAS.
Enligt Åke Svensson finns det nu planer på att göra en ny upphandling där Saab kan få möjlighet att sälja planet. – Vi hade ju hoppats att vi skulle komma till ett avslut och komma i avtal med Tjeckien. Nu verkar det som att de vill börja om sin upphandlingsprocess och då kommer vi säkerligen att vara med i den. Vad är det som tyder på det? – Jag tycker man har hört signaler från landet nu att de gör sig beredda att se över det beslut de tog förra gången och starta om igen. Gripen är i så fall en av de möjliga konkurrenterna. Vi får vara uthålliga på en sådan marknad. Mer specifik än så vill Åke Svensson inte vara idag. Han och Saab är vana vid överraskningar och bakslag. Sydafrika och Ungern är idag de enda länder som har fullföljt en beställning av planet. Både Tjeckien och Brasilien är fortsatt intresserade av att köpa planet. Men än är inget skrivet. I Tjeckien förekommer det just nu uppgifter om att Saab skulle ha mutat tjeckiska politiker med investeringar i deras hemkommuner i samband med den förra upphandlingen. Saab har avvisat uppgifterna. Det gör även Åke Svensson: – Det jag kan säga är att vi på Saab är väldigt noga med att följa de regelverk som finns på det här området. Det är helt uteslutet för oss att vi skulle betala mutor i de här sammanhangen. Hur påverkar den sortens uppgifter era möjligheter att få en order från Tjeckien? – Min bedömning är att den här sortens uppgifter kan förekomma ibland. Kunderna är väldigt seriösa 0och utvärderar systemen på ett seriöst sätt. Så jag är säker på att de värderar Gripensystemet efter dess förmåga och egenskaper, säger Åke Svensson, ny vd för Saab.
Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista