Oro för sinande kassor bland investerare

Inom riskkapitalbranschen ökar nu oron för att investerare inte ska ha råd att skjuta till mer pengar. I finanskrisens spår väljer allt fler investerare att sälja sina fondandelar på andrahandsmarknaden.

Andra AP-fondens vd Eva Halvarsson säger att de märkt att andrahandsmarknaden har vuxit.

– Det är naturligtvis en mängd olika aktörer som vill förändra sitt innehav. Till exempel olika parter som bedömer att man har för hög andel investeringar i private equity, säger Eva Halvarsson.

En anledning till att just andrahandsmarknaden har vuxit kan vara att investerare behöver få loss pengar, eller vill dra sig ur sina åtaganden. För i finanskrisens spår så har många banker, försäkringsbolag, utländska universitetsstiftelser och rika privatpersoner förlorat mycket pengar.

Eftersom investeringar i riskkapitals fonder görs stegvis, en investerare åtar sig att satsa ett visst belopp, men själva inbetalningarna görs över flera års tid, så kan nu investerare ha svårt att fullfölja sina åtaganden.

Ett sätt att bli av med åtagandet är att sälja sitt innehav i en riskkapitalfond på andrahandsmarknaden, ofta till kraftig rabatt men samtidigt slipper investeraren tvånget att betala in ytterligare pengar till fonden.

I finanskrisens spår växer nu alltså andrahandsmarknaden för andelar i riskkapitalfonder. Paul Ward är partner på Pantheon som är en de större aktörerna på just andrahandsmarknaden.

Han säger att deras affärer ökade med 50 procent under 2008 jämfört med 2007 och att det är just behovet av pengar hos investerarna som styr.

– Marknaden har vuxit signifikant, så vårt affärsflöde har ökat med 50 procent under 2008 jämfört med 2007. Den stora ökningen i flödet av affärer beror på likviditetsproblem, säger Paul Ward.

Källor med god insyn i riskkapitalbranschen säger till Ekot att oron för att investerare inte kommer att klara att ställa upp med pengar, så som de åtagit sig, är något det talas om bakom stängda dörrar.

När Ekot frågar de stora svenska riskkapitalbolagen så menar både EQT, Altor och IK Investment Partners att de inte märkt av att deras investerare skulle ha några sådana problem.

Men det kan vara känsligt att inte kunna betala, för en investerare är det viktigt att behålla en bra relation till riskkapitalbolagen, säger Sjätte AP-fondens vd Erling Gustafsson.

– Skulle man komma i en situation där man inte klarar av sina åtaganden så blir man väldigt hårt straffad, det får man inte misslyckas med, säger Erling Gustafsson.

Ett ovanligt fall där andelarna inte såldes på andrahandsmarknaden inträffade i december. När riskkapitalbolaget Permira märkte att vissa investerare ville dra sig ur så gick man med på att investerare kunde få minska summan de åtagit sig att betala in, mot att de fick en lägre andel av framtida vinster.

Enligt Financial Times valde så många som 18 av fondens investerare att göra så. Totalt krympte fondens volym med 18 miljarder pund till ungefär 115 miljarder pund.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista