Sjätte AP-fonden märker av finanskrisen

De svenska riskkapitalbolagens affärer har varit i stort fokus den senaste tiden. Och också statens egna riskkapitalfond, Sjätte AP-fonden märker av krisen.

I februari presenterar fonden sitt resultat för 2008 men redan nu står det klart att fonden inte kommer nå sina mål.

Men fondens vd Erling Gustafsson öppnar nu för att fonden skulle kunna hjälpa till och kanske ge nödlån till företag, om den får mer kapital.

– Jag har pratat med regeringen och företrädare för de politiska partierna om hur skulle vi kunna, med vår kunskap, hjälpa till. Det kanske kräver en ändring, eller en viss förtydling av vårt uppdrag, för det är mer kortsiktiga pengar. Självklart så ser man att vi kan vara med så är det klart att vi hjälper till och ser om det finns en möjlighet att tjäna pengar på det, säger Erling Gustafsson.

Det Sjätte AP-fonden skulle kunna göra enligt vd Erling Gustafsson är att göra kortsiktiga investeringar eller kanske ge nödlån till företag.

Så hur nära är en sådan här lösning?

– Jag vet inte det, det har bara varit lösa rykten men jag förstår att regeringen för sådana här tankar och funderingar, hur ska man kunna använda organisationer och få ut mer kapital från marknaden. Det finns finansiella problem, många bolag har problem. Framförallt upptäcker många bolag att kunderna inte betalar som man har tänkt sig. Det gör att många bolag får akuta, finansiella problem, säger Erling Gustafsson.

Man diskuterar ju väldigt mycket hur man ska göra med Volvo och Saab, skulle ni på något sätt kunna vara med i en lösning där?

– Jag tror vi är alldeles för små för de gigantiska bilbolagen, det tror jag, vi har inte kapacitet, kunskap eller pengar nog för att kunna vara med och bidra till detta. Jag tror i så fall att vi kan vara med i underleverantörsnätet och titta hur vi kan hjälpa till. Vi har ju en del investeringar den vägen men inte i de stora bolagen, säger Erling Gustafsson.

Just nu har Sjätte AP-fonden några miljarder i ledigt kapital, pengar som främst ska användas till att stötta de bolag som fonden redan i dag äger och alltså inte för att köpa nya bolag.

– De bolag vi har är ju bolag som vi har höga förväntningar på tillväxt och det innebär att de kanske köper på sig ny verksamhet, ett nytt bolag, eller expanderar i egen verksamhet. Då bör man tillföra kapital under en tid. Då gäller det för oss att ha resurser för att kunna hjälpa och stötta bolagen, säger Erling Gustafsson.

Finanskrisen har slagit hårt också mot Sjätte AP-fonden. Fondens resultat för 2008 blir inte officiellt förrän i slutet av februari men enligt vd Erling Gustafsson kommer fonden inte att nå sitt avkastningsmål.

Detta trots att fondens främsta uppdrag är just att skapa hög avkastning, det vill säga tjäna pengar till landets framtida pensionärer.

– Det blev ett väldigt dåligt år, nu blir det väl inte så dåligt som börsen har indikerat men det blev ett dåligt år, inte för att vi har gjort massa konkurser men vi gör naturligtvis nedvärderingar av våra innehav som speglar marknadssituationen, säger Erling Gustafsson.

Hur stora nedvärderingar har ni tvingats göra?

– Det får vi se, vi håller på med bokslutet nu. Vi ska rapportera till finansdepartementet i slutet i slutet på februari, säger Erling Gustafsson.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista