Aung San Suu Kyi
Burma

Aung San Suu Kyi mötte FN:s sändebud

Uppdaterad 08:50
Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi fick på måndagen tillfälligt lämna sin husarresr för att träffa FN:s sändebud Ibrahim Gambari.

Aung San Suu Kyi och en hög ledare från hennes oppositionsparti NLD hade överläggningar med Gambari, som anlände till landet i lördags.

En av partiets talesmän berättade efter mötet att Suu Kyi berättat att lagar inte följdes i Burma och pekade på de godtyckliga gripandena och alla politiska fångar.

Hon upprepade också villkoren för att förhandla med landets militärregim, nämligen att alla politiska fångar släpps fria, att den nya författning som juntan infört omprövas och att valresultatet från 1990 respekteras. I parlamentsvalet det året vann NLD en jordskredsseger, som dock militären valde att helt ignorera.

Gambari har tidigare sagt att han under besöket ska trycka på att militärregimen bör släppa de politiska fångarna och att försöka få igång samtalen mellan juntan och Aung Suu Kyi.

Aung San Suu Kyi har tillbringat större delen av de senaste 19 åren i husarrest.

Nobelpristagaren vägrade träffa Gambari när han besökte Burma i augusti förra året, vilket tolkades som en protest mot att FN inte lyckats förmå militärregimen att införa demokratiska reformer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista