Sverige hjälper kurdiska svenskar

Svenska ambassaden i Turkiet arbetar hårt för att hjälpa de svenska medborgarna med kurdiskt ursprung, som stoppats vid gränsen mellan Irak och Turkiet. Ambassadör Ann Dissmor berättar att problemen vid gränsen uppstått den senaste veckan.
– Det är den här senaste veckan som det plötsligt blivit ett problem. Det gäller inte bara svenska medborgare, utan det är flera andra EU-medlemsländer som har medborgare av kurdiskt ursprung. De har släppts över gränsen efter långa förseningar, säger ambassadör Ann Dissmor. Vad tror du att det beror på? – Vi har begärt en förklaring från de turkiska myndigheterna varför vissa svenskar inte har släppts igenom. Vi har sett att det är de som kommer från vissa specifika städer i Irak som har fått problem, svarar hon. Sulamaniyya och Kirkuk Det är framför allt kurder från städerna Sulaymaniyya, och Kirkuk i norr Irak, som får problem när de kommer till den turkiska gränsen för att därifrån resa vidare till sina nya hemländer i Europa. Orsaken till detta kan vara att elva stycken turkiska soldater greps i Sulaymaniyya för tio dagar sedan av amerikanska soldater, eftersom det fanns misstankar om att de skulle utföra ett attentat mot en kurdisk politiker i stan. Kan vara hämnd De turkiska militärerna släpptes efter ett par dagar, men den händelsen ledde till kraftiga reaktioner i Turkiet, och hård kritik mot USA. I Turkiet fanns dock misstankar om att ett av de kurdiska partierna, PUK, låg bakom beskyllningarna. PUK styr i städerna Kirkuk och Sulaymaniyya. Stoppet vid gränsen kan vara en turkisk hämnd. Sverige trycker på Kurder från andra nordirakiska städer möter nämligen inte samma problem vid gränsen. Ambassadör Dissmor tror dock inte att problemen kommer att fortsätta. – Jag tror att det kommer att klinga av. Men det är besvärligt att fastna. Det är varmt och eländigt, och vi är oerhört angelägna om att man inte kan behandla svenska medborgare på det här viset. Så det är därför vi ligger på, tillsammans med andra EU-länder, säger ambassadör Ann Dissmor.
Christina Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista