Snabbare ökning av tjänstemän utan jobb

Under januari sökte tre gånger så många uppsagda tjänstemän hjälp hos Trygghetsrådet som under samma månad förra året. Enligt vd:n Calle Leinar är det en oväntat snabb ökning.

Trygghetsrådet hjälper uppsagda tjänstemän att hitta nya jobb och ägs av Svenskt näringsliv och PTK.

Civilekonomen Cecilia Strömberg var en av de nästan 12 000 privatanställda tjänstemän som kom till Trygghetsrådet under 2008 sedan de blivit uppsagda.

– Jag skickade närmare 100 ansökningar och var på intervjuer minst två gånger i månaden. Jag skickade även spontanansökningar, gick på mässor, nätverkade och lade ut en massa cv:n på nätet.

Det dystra slutet på 2008 gjorde att antalet anslutna personer hos Trygghetsrådet ökade med 35 procent jämfört med 2007. Under januari i år har kurvan tagit en skarpare vändning uppåt, säger vd Calle Leinar.

– Det ser ut att bli början på ett ganska tufft år. Vi har hittills fått in omkring 2 700 uppsagda tjänstemän. Vilket är tre gånger så många som de två närmast föregående åren. Jag är inte förvånad över siffrorna som sådana, men det förvånar mig att det har gått så fort den här gången.

De flesta som sökte sig till Trygghetsrådet i slutet av 2008 och hittills i år blev uppsagda från tjänstemannajobb inom industrin. Värst drabbat är Västra Götaland, Blekinge och Småland.

Under 2006 och 2007 minskade Trygghetsrådet sin egen personalstyrka kraftigt, men de många uppsägningarna av privatanställda tjänstemän har gjort att man nu nyanställer igen.

Calle Leinar tror att den kurva som hittills i år pekat kraftigt uppåt kommer att bli ännu brantare i vår när varslen från i höstas träder i kraft. Hittills får merparten av de som anmälts arbetslösa hos Trygghetsrådet jobb.

– Vår bedömning är att det finns jobb men att det blir en mer dold arbetsmarknad, jobben syns inte via annonser. Man måste jobba mer aktivt med sitt kontaktnät för att hitta de jobben.

– Svårigheten kommer att visa sig i att det kommer att ta längre tid. Om det i snitt tog fyra fem månader förra året kommer det att gå uppemot tio tolv månader nu. Färre får bättre betalt och det kanske inte blir lika lätt att få ett fast jobb, säger Calle Leinar.

Cecilia Strömberg har ett tillfälligt jobb innan hon börjar sin anställning som affärsansvarig för priser och biljettsortiment hos Storstockholms lokaltrafik om ett par veckor.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista