Kritik mot nya regler för nystartsjobb

Regeringen har ändrat reglerna så att den som får ett nystartsjobb kan komma att få sämre villkor än vad kollektivavtalet ger. Arbetsgivare behöver till exempel inte erbjuda arbetsskadeförsäkring eller tilläggspension. LO riktar skarp kritik mot förändringen. 

– Det är förödande för individen att inte ha de här förmånerna. Det är den ena sidan och den andra sidan är att vi inte kan förstå varför vi med statliga pengar ska subventionera arbetsgivare som inte vill spela på lika villkor, säger Pelle Johansson, ombudsman på LO.

Regeringen har ändrat i reglerna kring nystartsjobben och samtidigt som man fördubblar stödet till de arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös eller långtidssjukskriven person i så kallade nystartsjobb, så sänker man samtidigt kraven på vilka förmåner som arbetsgivaren ska erbjuda.

Tidigare har regeringen krävt att arbetsgivaren ska garantera att både lön och andra anställningsförmåner ligger på samma nivå som gällande kollektivavtal i branschen. Men samma krav ställs inte längre. Lönen skall fortfarande vara i nivå med kollektivavtalet, men anställningsförmåner som till exempel arbetsskadeförsäkring, tilläggspension och omställningsavtal, det får parterna själva komma överens om.

– Om man nu skadar sig på sin arbetsplats så har man inte lika villkor som de som har arbetsmarknadsförsäkringarna. Man får ingen inbetalning till sin avtalspension som alla andra får på arbetsmarknaden som har kollektivavtal, säger Pelle Johansson.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin försvarar förändringen.

– Vi fick signaler från många, framför allt mindre företag, att den gamla regeln tolkades så att man var tvungen att ha kollektivavtalsförsäkringar och det gjorde att eftersom hälften av landets småföretag inte har kollektivavtal så fick de rentav inte anställa och det var ingen bra idé. Då fick vi många jobb som vi gick miste om på det sättet.

Tycker du inte att det finns anledning att ha kvar de regler som var, eftersom det just är statligt subventionerade jobb?

– Nej, det tycker jag inte. Vi behandlar alla lika och det måste vara förutsättningen. Och är det så att det finns kollektivavtal, jättebra, är det så att det inte finns så behandlar vi den som har nystartsjobb på precis samma sätt som den som är anställd sedan tidigare.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista