Sudan varnar FN-styrkor för attack

Sudan har beordrat FN:s fredsbevarande styrkor att lämna en stad i södra Darfur eftersom en attack från regeringstrupperna tycks vara på väg. Regeringsplan har redan bombat nära staden som kontrolleras av rebellgruppen Jem.

Medling pågår och FN-chefen Ban Ki-Moon uppmanar Sudan och rebellerna att upphöra med stridigheterna.

– Jag uppmanar Sudans regering och rebellgrupperna att genast upphöra med alla våldsamheter som äventyrar fredsprocessen och människoliv, sa Ban Ki-Moon.

Det handlar om staden Muhajiriya i södra Darfur, som sedan mitten av januari kontrolleras av rebellgruppen JEM. Muhajiriya är strategiskt placerat på väg till den oljerika södra Kordofan-regionen och tre större städer.

De senaste veckornas strider i området har varit de värsta i Darfur på ett år och under den senaste veckans luftangrepp har tusentals människor sökt skydd kring FN:s bas i Muhajiriya. Enligt flera medier är sudanesiska trupper nu på väg mot staden från tre håll.

JEM-rebellerna säger att de kommer att försvara sig om de attackeras. Muhajiriya har mellan 30 000 och 40 000 invånare. Om den starkt underbemannade och dåligt utrustade FN-truppen på omkring 200 man dras tillbaka så riskerar många civila hamna mellan i striderna.

Intensiva förhandlingar pågår nu från FN och Afrikanska unionens medlare för att försöka få en lösning på krisen.

Läget är spänt i Darfur inför det beslut som Internationella brottmålsdomstolen väntas fatta inom kort som gäller om Sudans president Omar al-Bashir ska ställas inför rätta för krigsbrott begångna under Darfur-konflikten.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista